Συνέντευξη της Υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

Συνέντευξη της Υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

Συνέντευξη της Υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

Συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υποψήφιας Βουλευτού Βόρειου Τομέα Β΄ Αθήνας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά.

-Το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία εμπεριείχε ως βασικό του πυλώνα τη δημόσια διοίκηση. Ποιο ρόλο καλείται να διαδραματίσει το δημόσιο στην περίοδο μετά τα μνημόνια;

-Το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μία δημόσια διοίκηση σε κρίση λειτουργίας και εμπιστοσύνης, με 3.000 απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους και το καθεστώς της διαθεσιμότητας να επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη.

Αυτά τα τέσσερα χρόνια στόχος των πολιτικών μας ήταν η αποκατάσταση των αδικιών με την επαναφορά όλων των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και την κατάργηση της διαθεσιμότητας, καθώς και η υλοποίηση θεσμικών αλλαγών για μια Δημόσια Διοίκηση με αξιοκρατία, ανεξαρτησία και σύγχρονη αποτελεσματική λειτουργία. Σε αυτό το πλαίσιο εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά η διαφάνεια στην κινητικότητα του προσωπικού με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, ένα δημοκρατικό ψηφιακό σύστημα αξιολόγησης, και ένα αδιάβλητο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ, μετά από δέκα χρόνια που δεν είχαν γίνει κρίσεις στο δημόσιο.

Στη νέα περίοδο μετά τα μνημόνια με την εφαρμογή του κανόνα 1:1 στις προσλήψεις, υλοποιούμε στοχευμένες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Πρόνοια, και βέβαια όλες οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε τον Στρατηγικό Πολυετή και Ετήσιο Προγραμματισμό των Προσλήψεων στη βάση των πραγματικών αναγκών του δημοσίου, της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας και του δημοσιονομικού πλαισίου.

Στόχος μας ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Μία δημόσια διοίκηση που λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου, είναι θεματοφύλακας του δημοσίου συμφέροντος, κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης και πυλώνας του Κοινωνικού Κράτους.

Βασικές μας προτεραιότητες η συνέχεια των θεσμικών αλλαγών, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους και η πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό δημόσιο.

Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση θεσμοθετήσαμε το Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης και υλοποιούμε το Ψηφιακό ΚΕΠ, ώστε με την ολοκλήρωση του το 2020 οι πολίτες να εξυπηρετούνται στο σπίτι, στο γραφείο και από τις φορητές συσκευές τους.

 -Αναφερθήκατε κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις «μεγάλες οριζόντιες περικοπές» που υπέστη η δημόσια διοίκηση. Θεωρείτε λειτουργικό και φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σήμερα το ελληνικό δημόσιο;

 -Την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων η δημόσια διοίκηση στοχοποιήθηκε σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερη αντίληψη και υπέστη οριζόντια μείωση σε προσωπικό που αγγίζει το 20%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλα κενά σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής για την εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως τα ΚΕΠ, ο τομέας της υγείας και της παιδείας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι αναγκαίες προσλήψεις είναι προϋπόθεση για μια αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση προς όφελος όλων των πολιτών. Ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο επιχειρηματίας, ο ιδιωτικός υπάλληλος, ο συνταξιούχος, ο αγρότης, όλοι χρειάζονται καλά δημόσια Νοσοκομεία με επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καλά δημόσια σχολεία, ποιότητα ζωής με τις ανάλογες υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά σίγουρα πρέπει πολλά ακόμα να γίνουν για ένα εξωστρεφές Δημόσιο, που να είναι πραγματικά φιλικό στον πολίτη. Απάντηση σε αυτό δεν είναι,  όπως υποστηρίζει η ΝΔ, η επιστροφή στο 1:5 στις προσλήψεις, η συνέχεια της συρρίκνωσης του Δημοσίου και η ιδιωτικοποίηση δημοσίων λειτουργών με αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες προς στους πολίτες προς όφελος κρατικοδίαιτων ιδιωτικών συμφερόντων. Απάντηση είναι μία δημοκρατική, σύγχρονη, ψηφιακή  και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας μας.

-Τι απαντάτε στις αιτιάσεις περί «διόγκωσης του δημοσίου» με διορισμούς μετακλητών και μόνιμων υπαλλήλων. Πόσο τελικά αυξήθηκε το προσωπικό του δημοσίου κατά την τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης;

 -Όλες οι προσλήψεις μονίμων και συμβασιούχων στο Δημόσιο που καλύπτονται  από τον κρατικό Προϋπολογισμό γίνονται στο καθορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο και αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ.

Από τα επίσημα στοιχεία της Απογραφής που δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση, το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί, αλλά παρουσιάζει μείωση στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 576.856 τον Δεκέμβριο του 2014, και ήταν  565.324 τον περασμένο Δεκέμβριο του 2018. Οι συμβασιούχοι του Δημοσίου που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με οριακές εποχικές διακυμάνσεις.

Η ΝΔ. με την συνεχή στοχοποίηση του δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων απλώς στρώνει το χαλί για να δικαιολογήσει την επιλογή της ˮοικειοθελούςʺ επιστροφής σε μνημονιακές πολιτικές.

-Εκτιμάτε ότι ο πολιτικός χρόνος επαρκεί, για να επικοινωνήσετε το πρόγραμμά σας στους πολίτες; Είναι «ανοιχτό το παιχνίδι» της πρωτιάς για το ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές;

 -Ναι είναι ανοιχτό, γιατί οι εκλογές στις 7 Ιουλίου είναι  μια νέα εκλογική μάχη με ισχυρό διακύβευμα για το μέλλον της χώρας μας.

Στη νέα περίοδο μετά τα μνημόνια η πολιτική που εφάρμοσε η Κυβέρνηση από τη ΔΕΘ και μετά είναι δείγμα γραφής ενός προοδευτικού αναπτυξιακού και κοινωνικού μείγματος πολιτικής.

Γι΄ αυτό, το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι, είτε η επιστροφή σε μια αποτυχημένη και παρωχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική, είτε να προχωρήσουμε μπροστά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε μία ανάπτυξη με δίκαιη αναδιανομή, με ενίσχυση της εργασίας, των δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών, και σε αυτό καλείται να πάρει θέση ο κάθε πολίτης.

-Συμμετείχατε από την πρώτη στιγμή στο εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η κοινωνική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωθεί κατά τη γνώμη σας και σε ποιο βαθμό;

 -Η συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου εκφράζει τη μεγάλη πολιτική και κοινωνική ανάγκη της εποχής μας. Γι΄αυτό μετά το Γαλάτσι δημιουργήθηκε μια μεγάλη δυναμική σε ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία θα αποτυπωθεί ακόμη πιο καθαρά στις βουλευτικές  εκλογές.

Ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να στρατευθούν και να συμμετέχουν ενεργά. Για να αποτρέψουμε τη μνημονιακή οικονομική και κοινωνική παλινόρθωση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Για να εξασφαλίσουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση και ένα δημοκρατικό κοινωνικό μέλλον για τη χώρα μας και το λαό μας. 

-Η αποχώρηση του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου θα έχει αντίκτυπο στην εκλογική επίδοση του Κινήματος Αλλαγής; Συμμερίζεστε τον χαρακτηρισμό «εμπόδιο» για την μεταξύ σας συνεργασία;

 -Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ αναδεικνύουν κρίση ταυτότητας και στρατηγικό αδιέξοδο. Παρότι παρουσιάσθηκε ως αιτία οι διαφορές πολιτικής κατεύθυνσης, το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει τη μονομέτωπη επίθεση στη λογική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό στην πράξη ενισχύει τη Ν.Δ.

Η εποχή που διανύουμε απαιτεί καθαρή πολιτική φυσιογνωμία και θέσεις. Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για διάλογο και συγκλίσεις είναι ανοικτή και περισσότερο από ποτέ επίκαιρη.

-Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατοπίσει την προεκλογική συζήτηση στην προγραμματική αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Εκ των υστέρων, πιστεύεται ότι οι συνθήκες πόλωσης των τελευταίων ημερών κόστισαν στον ΣΥΡΙΖΑ;

 -Δεν είναι θέμα προσχηματικής πόλωσης, αλλά μιας ουσιαστικής αναμέτρησης μεταξύ δύο εκ διαμέτρου διαφορετικών πολιτικών. Ανάμεσα στην Πρόοδο και τη Συντήρηση, ανάμεσα σε μια δίκαιη Ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και στο δοκιμασμένο και  αποτυχημένο Νεοφιλελεύθερο Πρόγραμμα της ΝΔ, που ωφελεί τους λίγους εις βάρος των πολλών.

Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση. Γνωρίζει την σημασία αυτών των εκλογών. Γι΄αυτό θα εμπιστευτεί ξανά τον Αλέξη Τσίπρα και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία.

Close