Συνέντευξη της Υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο ‘’ Έθνος της Κυριακής’’

Συνέντευξη της Υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο ‘’ Έθνος της Κυριακής’’

Συνέντευξη της Υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο ‘’ Έθνος της Κυριακής’’

Συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στη Βούλα Κεχαγιά για το ‘’ Έθνος της Κυριακής’’.

-Κυρία υπουργέ, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε ένα νέο πακέτο θετικών μέτρων για τους αδύναμους και την μεσαία τάξη. Προς ποια κατεύθυνση θεωρείτε ότι πρέπει να κινηθούν;

-Ο πρωθυπουργός, τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, παρουσίασε την αναπτυξιακή και κοινωνική στρατηγική για τη χώρα μας, στη νέα περίοδο μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της ΔΕΘ ψηφίστηκαν όλα και σήμερα υλοποιούνται. Αποτελούν απόδειξη κυβερνητικής συνέπειας και ισχυρή ενίσχυση στη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.

Ταυτόχρονα, είναι δείγμα γραφής ενός άλλου μείγματος οικονομικής πολιτικής που απελευθερώνει τη χώρα μας από τα δεσμά της λιτότητας και της ύφεσης, ενισχύει τη δίκαιη ανάπτυξη, την εργασία και το κοινωνικό κράτος.

-Είναι ο στόχος της ακύρωσης του μέτρου για την μείωση του αφορολόγητου εφικτός;

-Ο πρωθυπουργός έχει με σαφήνεια δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο. Και, αυτό βασίζεται στη συνολική πορεία της οικονομίας, στη θετική εξέλιξη των δημοσιονομικών και οικονομικών μεγεθών, που αποτυπώθηκε και στο ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Μέχρι και το ΔΝΤ αναγνωρίζει πλέον αυτή τη θετική εξέλιξη. Μόνο η ΝΔ αρνείται την πραγματικότητα και συνεχίζει το ίδιο τροπάριο των δυσμενών προβλέψεων. Θα διαψευστεί άλλη μία φορά, όπως διαψεύδεται συνεχώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

-Η κυβέρνηση κατηγορείται όμως για προεκλογικές παροχές...

-Το πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι η χώρα μας έχει πλέον απελευθερωθεί από τα μνημόνια και ότι η Κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια και επιτυχία τις δεσμεύσεις της.

Βέβαια, πίσω από αυτές τις δηλώσεις της ΝΔ υποκρύπτεται η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της που θεωρεί παροχές την κοινωνική πολιτική και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Εξάλλου, όπως η ίδια δηλώνει, επιδιώκει την επιστροφή σε σκληρές μνημονιακές πολιτικές στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τη Δημόσια Διοίκηση.

-Εκ των πραγμάτων και οι ευρωεκλογές είναι μία αναμέτρηση γεμάτη με διλήμματα για τους πολίτες. Ποιο κατά την γνώμη σας είναι το κεντρικό δίλημμα της ευρωκάλπης;

-Στροφή σε μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη ή εγκλωβισμός στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό; Σε αυτό το δίλημμα καλούνται οι πολίτες να απαντήσουν στις Ευρωεκλογές, ίσως τις πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών. Από το αποτέλεσμα τους κρίνεται ο συσχετισμός των δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατεύθυνση των Ευρωπαϊκών πολιτικών και, πάνω από όλα, η συνοχή και η συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα δεν αρκούν οι διαπιστώσεις για τις συνέπειες της κρίσης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Χρειάζεται να εκφραστεί μια προοδευτική πλειοψηφία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που θα αλλάξει τις ευρωπαϊκές πολιτικές, θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και κυρίως τα αίτια που διαμόρφωσαν το πρόσφορο πεδίο αναβίωσης του φασιστικού εφιάλτη στην Ευρώπη.

-Η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί γεγονός. Εσείς ως συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεστε πλέον ότι κινείστε σε ένα πιο οικείο πολιτικά περιβάλλον;

-Ναι, γιατί συμμετέχω σε μια συλλογική προσπάθεια που με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά. Σας θυμίζω ότι το 2012 παραιτήθηκα από την τότε κυβέρνηση γιατί διαφώνησα και καταψήφισα το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη δραματική μείωση του κατώτατου μισθού.

Σήμερα, αισθάνομαι ικανοποίηση που συμμετέχω σε μια προοδευτική κυβέρνηση που αποκατέστησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξησε τον κατώτατο μισθό, κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό, διασφάλισε τις συντάξεις, στηρίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

Η Προοδευτική Συμμαχία είναι απάντηση στην πολιτική και κοινωνική ανάγκη της εποχής μας. Αυτό ήταν το ισχυρό μήνυμα πριν από δύο εβδομάδες στη μεγάλη συγκέντρωση στο Γαλάτσι.

Η προοδευτική συμπόρευση σήμερα με το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια συγκυριακή επιλογή. Έχει στρατηγικό βάθος για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και την υλοποίηση ενός προοδευτικού – αριστερού προγράμματος διακυβέρνησης για τη χώρα μας στο νέο Ευρωπαϊκό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

-Σάς ενοχλεί η ένταση της κριτικής που δέχεστε κι εσείς προσωπικά από την ηγεσία και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ για την συμμετοχή σας στο εγχείρημα;

-Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έχω επιλέξει να τοποθετούμαι με σαφείς και καθαρές θέσεις, πάντα όμως σε πολιτικό επίπεδο και ποτέ σε προσωπική βάση. Θεωρώ ότι οι προσωπικές επιθέσεις υποκρύπτουν πολιτική αδυναμία άρθρωσης επιχειρημάτων και κατανόησης των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Δυστυχώς, πολλοί επιχειρούν να απαξιώσουν την προσπάθεια ανάδειξης του προοδευτικού πόλου και γι΄αυτό επιτίθενται στις δυνάμεις και στα στελέχη που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία. Οι λόγοι είναι πολλοί. Φοβούνται τη δυναμική που αναπτύσσεται, θέλουν να δείξουν ότι η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απομονωμένοι, επιλέγουν την κεντροδεξιά στροφή ή είναι εγκλωβισμένοι σε άγονες λογικές κομματικής περιχαράκωσης.

Από τη μεριά μου πάντως ούτε ισοπεδώνω ούτε απαξιώνω. Θεωρώ ότι στο χώρο της Κεντροαριστεράς παραμένουν φίλοι και παλιοί σύντροφοι που δεν εκφράζονται από αυτές τις λεκτικές ακρότητες και επιθέσεις. Στελέχη που προβληματίζονται και θα επιδιώξουν στο μέλλον να συμμετάσχουν και αυτοί σε έναν ευρύτερο προοδευτικό διάλογο.

-Σάς πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί και να κάνατε λάθος αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ;

-Όχι, γιατί η διαφωνία μου και η αποχώρηση μου πριν από επτά χρόνια ήταν συνειδητή επιλογή, παρότι επώδυνη, όταν αισθάνθηκα ότι δεν υπήρχε πλέον περιθώριο να σταματήσει η μετάλλαξη της φυσιογνωμίας του και η κεντροδεξιά στροφή του. Εξάλλου, αυτήν την επιλογή έχει κάνει η μεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού κόσμου.

-Πείτε μας γιατί θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εθνικές εκλογές;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές γιατί το διακύβευμα σήμερα είναι ισχυρό και τα διλήμματα ξεκάθαρα για τους πολίτες. Το ερώτημα είναι εάν θα προχωρήσουμε με σιγουριά σε ένα καλύτερο δημοκρατικό και κοινωνικό μέλλον ή εάν θα οπισθοχωρήσει η χώρα μας σε μια σκληροπυρηνική δεξιά – μνημονιακή παλινόρθωση.

Ο ελληνικός λαός υπέφερε πολύ όλα αυτά τα χρόνια, έκανε μεγάλες θυσίες, έχει μνήμη και αντίληψη της κρισιμότητας της συγκυρίας. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν σήμερα μια ευρύτερη προοδευτική πλειοψηφία που θα δώσει τη νίκη στις εκλογές.

 

Close