«Η Δημόσια Διοίκηση μοχλός αναπτυξιακής και κοινωνικής ανασυγκρότησης»

«Η Δημόσια Διοίκηση μοχλός αναπτυξιακής και κοινωνικής ανασυγκρότησης»

«Η Δημόσια Διοίκηση μοχλός αναπτυξιακής και κοινωνικής ανασυγκρότησης»

PDF | DOCX |Συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και τον δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο.

Η χώρα έχει εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ. Τις συμμερίζεστε και, αν ναι, πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει το κλίμα στον χρόνο που απομένει ως τις εκλογές;

Το κλίμα ήδη αντιστρέφεται. Η χώρα μας έχει πλέον γυρίσει σελίδα, έπειτα από οκτώ δύσκολα μνημονιακά χρόνια, και ανακτά σταδιακά περιθώρια πολιτικών επιλογών. Η πολιτική μπαίνει ξανά δυναμικά στο προσκήνιο. Αυτό φάνηκε και από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με την οποία έθεσε το προγραμματικό πλαίσιο και τις βασικές κατευθύνσεις ενός προοδευτικού, αναπτυξιακού και κοινωνικού σχεδίου για την νέα αυτή περίοδο. Οι πολίτες βλέπουν, συνεκτιμούν και συγκρίνουν από τη μια ένα προοδευτικό σχέδιο με χειροπιαστές δεσμεύσεις, που ήδη άρχισαν να υλοποιούνται, και από την άλλη το πισωγύρισμα σε μια υπερσυντηρητική νεοφιλελεύθερη αντίληψη, την οποία εκφράζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Η χώρα τελείωσε με τα μνημόνια, όχι όμως και με την κρίση. Τι σηματοδοτεί η λήξη του προγράμματος για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο;

Η δημόσια διοίκηση την περίοδο των μνημονίων στοχοποιήθηκε. Υπέστη μια οριζόντια μείωση χωρίς προηγούμενο για ευρωπαϊκή χώρα, που αγγίζει το 20%, ενώ επιχειρήθηκε η απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή, εξάλλου, ήταν η ρητορική του νεοφιλελευθερισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές του 2015 πρώτα απ’ όλα αποκατέστησε τις αδικίες και το αίσθημα ασφάλειας στο Δημόσιο. Κατάργησε την περίφημη διαθεσιμότητα του κ. Μητσοτάκη, αποκατέστησε τους απολυμένους και προχώρησε σε μια σειρά από θεσμικές αλλαγές για την αποτελεσματικότητα, την ανεξαρτησία και την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε και προχωράμε για την ποιοτική και την ψηφιακή αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αξιοκρατική εξέλιξη των εργαζομένων σε αυτή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ επιχειρηματολόγησε για τη μείωση της δημόσιας διοίκησης. Ποια είναι η άποψή σας;

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν απολύτως ειλικρινής ως προς τις προθέσεις του για τη δημόσια διοίκηση. Ξεδίπλωσε ένα σχέδιο που αποβλέπει σε απολύσεις και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου. Αρνήθηκε τον κανόνα 1 προς 1 στις προσλήψεις, που κατοχύρωσε η κυβέρνηση να ισχύσει από το 2019 σε συμφωνία με τους θεσμούς, και δήλωσε με σαφήνεια την «οικειοθελή» πολιτική επιστροφή στην πιο σκληρή μνημονιακή περίοδο.

Το σχέδιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημόσια διοίκηση και συνολικά για τη χώρα αποτυπώνει παρωχημένες και αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές, τις οποίες ακόμη και συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη έχουν πλέον εγκαταλείψει.

Ποιες εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητές σας στη μεταμνημονιακή εποχή στον τομέα της δημόσιας διοίκησης;

Η δημόσια διοίκηση βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειας για τη θεσμική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατικής λειτουργίας, της δίκαιης ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους.

Στόχος μας είναι η επιτάχυνση και η ολοκλήρωση των θεσμικών αλλαγών που εγγυώνται την αποτελεσματικότητα, την ανεξαρτησία και την αξιοκρατία στη λειτουργία της. Επιδιώκουμε την ενδυνάμωσή της με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, την ποιοτική της αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας μας στη νέα εποχή που διανύουμε.

Κυρία υπουργέ, το προηγούμενο διάστημα μιλήσατε για 7.906 προσλήψεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων το 2019. Το πλάνο των προσλήψεων σε ποιους τομείς θα ρίξει βάρος;
Η κυβέρνηση, στο περιθώριο που έχει από το δημοσιονομικό πλαίσιο, προχωρά σε στοχευμένες προσλήψεις με προτεραιότητα στους τομείς της παιδείας, της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, με αιχμή την ειδική αγωγή και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Θεωρείτε ότι το 2019 θα είναι έτος μεταρρυθμίσεων για το Ελληνικό Δημόσιο και, αν ναι, ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζετε να γίνουν στον κρατικό μηχανισμό;
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των διοικητικών και τομεακών γραμματέων των υπουργείων με ποιοτικά και αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ έχει ολοκληρωθεί η κρίση για τους γενικούς διευθυντές της κεντρικής διοίκησης. Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε τη διαδικασία της κινητικότητας, των ψηφιακών οργανογραμμάτων και των περιγραμμάτων θέσεων και, όπως σας ανέφερα προηγουμένως, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Δημοσίου. Αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στην ταχύτητα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, με στόχο την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Πώς απαντάτε στη ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση για διόγκωση του κράτους και κομματικοποίηση του Δημοσίου;

Η Νέα Δημοκρατία εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Θέλει μάλλον να ξεχνά ότι ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον Δεκέμβριο του 2014, και λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, με πολιτική απόφαση και χωρίς κρίσεις τοποθέτησε τους γενικούς διευθυντές όλων των υπουργείων. Αντίθετα, η κυβέρνηση μετά τις εκλογές δεν κατέφυγε σε διοικητικές αλλαγές και πολιτικές καθαιρέσεις, συνεργάστηκε τρία χρόνια με αυτούς τους γενικούς διευθυντές και τη διοικητική ιεραρχία, δίνοντας ένα διαφορετικό δείγμα γραφής στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Σήμερα, όπως σας προανέφερα, έχει πλέον ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους γενικούς διευθυντές κατόπιν αξιοκρατικών κρίσεων. Να επισημάνω ότι δεν είχαν γίνει κρίσεις στο Δημόσιο για δέκα χρόνια! Επίσης, όχι μόνο δεν υπάρχει διόγκωση του κράτους, αλλά σαφής μείωση στον αριθμό τόσο των τακτικών υπαλλήλων όσο και των συμβασιούχων.
Η ΝΔ έχει ιδεολογική εμμονή σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση και, κυρίως, διαφορετική επιδίωξη. Στόχος της είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και η παραχώρηση δημόσιων υπηρεσιών στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συμφέροντος.

Η Φώφη Γεννηματά την προηγουμένη εβδομάδα σε συνέντευξή της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Κινήματος Αλλαγής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα μπούμε σε κυβέρνηση που δεν θα αλλάξει τον νόμο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις». Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Το πρόβλημα του χώρου της Κεντροαριστεράς είναι ότι δεν έχει σαφή ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία, διότι επιδιώκει να εκφράσει ετερόκλητες δυνάμεις. Ένα μέρος από αυτές έχει καθαρή κεντροδεξιά κατεύθυνση και επιθυμεί συμπόρευση με τη ΝΔ. Άλλες δυνάμεις αυτού του χώρου έχουν προοδευτικά χαρακτηριστικά, αλλά βρίσκονται σε στρατηγική αμηχανία μπροστά στα νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί πολιτικό στίγμα ο αντικυβερνητισμός, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που σε ολόκληρη την Ευρώπη αναδεικνύεται η ανάγκη ευρύτερων προοδευτικών συγκλίσεων και συνεργασιών.

Ήσασταν ανέκαθεν υποστηρίκτρια του λεγόμενου προοδευτικού πόλου και έχετε μιλήσει επανειλημμένα για την ανάγκη μιας ευρύτερης συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων για την υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Πώς θα επιτευχθεί στην πράξη;

Η ανάδειξη του προοδευτικού πόλου στη χώρα μας και στην Ευρώπη ήδη συντελείται, διότι αποτελεί ανάγκη και επιταγή της εποχής μας. Συντελείται σε επίπεδο πολιτικών θέσεων, καθώς στις νέες συνθήκες αναδεικνύονται με νέους όρους οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην προοδευτική – αριστερή προγραμματική πρόταση και τη νεοδεξιά – νεοφιλελεύθερη πολιτική. Κυρίως όμως συντελείται στην κοινωνία, μέσα από την έκφραση της λαϊκής εντολής και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής κοινωνικής συμμαχίας.

Η υπουργοποίησή σας ενόχλησε ή χαροποίησε κάποιους από τους παλαιότερους συντρόφους σας; Τι έχετε εισπράξει προσωπικά;

Πάντα είχα καθαρή πολιτική στάση και σαφείς θέσεις. Όταν παραιτήθηκα από την κυβέρνηση Παπαδήμου και αποχώρησα από το ΠΑΣΟΚ, πριν από έξι χρόνια, εξέφρασα με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους τη διαφωνία μου, αλλά ποτέ δεν κατέφυγα σε προσωπικές επιθέσεις και αντιδικίες. Ο καθένας μας κουβαλά τη διαδρομή του, τις εμπειρίες και τα βιώματά του. Γι’ αυτό και διατηρώ καλές προσωπικές και φιλικές σχέσεις με πολλούς παλιούς συντρόφους. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι που προβληματίζονται. Μπορεί να είναι σήμερα αποστασιοποιημένοι από τα κόμματα, αλλά επιθυμούν την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και είναι πρόθυμοι να συμβάλουν σε αυτή.

Πώς κρίνετε το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ το τελευταίο διάστημα;

Δεξιά στροφή με νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, αυτή είναι η φυσιογνωμία που προβάλλει σήμερα η ΝΔ και αποτυπώνεται καθαρά στις θέσεις της στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις και στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στην παρουσίαση του νέου σήματος της ΝΔ ότι συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί του. Σήμερα από τη μια αναδεικνύεται η προοδευτική πρόταση για το μέλλον της χώρας μας και από την άλλη το πισωγύρισμα σε μια υπερσυντηρητική – νεοφιλελεύθερη πολιτική που επαγγέλλεται η ΝΔ.

Πιστεύετε ότι η συμμετοχή σας στο κυβερνητικό σχήμα φανερώνει και τη διάθεση του πρωθυπουργού για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας;

Πιστεύω ότι αποτυπώνει τη συστράτευση ευρύτερων προοδευτικών, σοσιαλιστικών δυνάμεων στην κοινή συλλογική προσπάθεια προκειμένου η επόμενη μέρα στη χώρα μας να έχει προοδευτικό πρόσημο και προοπτική.

Close