«Σε ασφυκτικό πλαίσιο προσπαθούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα των συμβασιούχων»

«Σε ασφυκτικό πλαίσιο προσπαθούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα των συμβασιούχων»

«Σε ασφυκτικό πλαίσιο προσπαθούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα των συμβασιούχων»

PDF | DOCX | Σημεία ομιλίας της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, για την Τροπολογία που αφορά το θέμα των συμβασιούχων στον τομέα της φύλαξης και της καθαριότητας

Κυρίες και κύριοι Βουλεύτες,

 • Η καθαριότητα και η φύλαξη συνιστούν ανελαστικές ανάγκες των φορέων, οι οποίες αφορούν την προστασία της υγιεινής και ασφάλειας της χώρους εργασίας, αλλά και στους χώρους που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
 • Η διάταξη εισάγεται κατεπειγόντως στο παρόν νομοσχέδιο, προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα απασχόλησης προσωπικού στην καθαριότητα και φύλαξη. Για την επίλυση των ζητημάτων αυτών προβλέπεται συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία.
 • Είναι γνωστό ότι συμβάσεις του προσωπικού που υπηρετούσε σε διάφορους φορείς της Διοίκησης είχαν παραταθεί με νομοθετικές διατάξεις και συγκεκριμένα μέχρι 31/12/2017. Δεδομένου του φόρτου εργασιών της Βουλής, ενόψει των συζητήσεων επί του σχεδίου του Προϋπολογισμού, δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο άλλο από τη σημερινή ημέρα.
 • Επιπλέον, με την παρούσα ρύθμιση καταβάλλονται τα δεδουλευμένα στο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, που απασχολήθηκε από τις 30/6/2017, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μην παραμείνουν απλήρωτοι τις ημέρες των Χριστουγέννων.

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

 • Είναι σε όλους γνωστό το προβληματικό πλαίσιο που καθόριζε τις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο επί σειρά ετών. Ειδικά στον τομέα της καθαριότητας και της φύλαξης η κατάσταση επί σειρά ετών ήταν άκρως χαοτική:
 • Συμβάσεις κάθε είδους που πολλές φορές αποτέλεσαν προνομιακό πεδίο πελατειακών σχέσεων είτε στην κεντρική διοίκηση είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα κυβέρνηση κάτω από την ασφυκτική πίεση των άμεσων αναγκών, αλλά και των γνωστών δημοσιονομικών περιορισμών και δεσμεύσεων, βρέθηκε στην ανάγκη παρατάσεων συμβάσεων προσωπικού με νομοθετικές ρυθμίσεις.
 • Οι ρυθμίσεις αυτές αντιμετώπισαν πρόσκαιρα το ζήτημα, αλλά βέβαια δεν έδωσαν οριστική λύση στο πρόβλημα.
 • Παρότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν, η Κυβέρνηση έχει ήδη καταβάλει συστηματική προσπάθεια νοικοκυρέματος του θέματος των συμβασιούχων. Έχει ξεκινήσει ήδη μια συστηματική προσπάθεια χαρτογράφησης των εργασιακών σχέσεων όλων των ειδών, με απώτερο στόχο τον εξορθολογισμό τους. Επίσης, με εγκύκλιο του Υπουργείου, ζητήθηκε συνολικός προγραμματισμός των αναγκών σε εποχικό προσωπικό για το επόμενο έτος με αναλυτική τεκμηρίωση, προκειμένου να αξιολογηθούν, να προτεραιοποιηθούν και να καλυφθούν συντονισμένα οι σχετικές ανάγκες. Πλέον, οι προσλήψεις δεν θα γίνονται τυχαία, αποσπασματικά και ρουσφετολογικά, αλλά με προγραμματισμό κατόπιν διαδικασίας ανίχνευσης και αξιολόγησης των πραγματικών υπηρεσιακών αναγκών.
 • Και αυτό αποδεικνύεται πρώτον στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, όπου δόθηκε επιτέλους οριστική λύση με την προκήρυξη περίπου 8.500 μονίμων οργανικών θέσεων, δίνοντας τέλος στις πελατειακές σχέσεις κάθε είδους.
 • Και, φυσικά, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση –όπως ανακοινώσαμε και χθες– να σας πληροφορήσω ότι εξαιρέθηκαν από τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, 2.200 Πυροσβέστες Πενταετούς Θητείας. Το επόμενο διάστημα θα επεξεργαστούμε το χρονοδιάγραμμα μονιμοποίησής τους.

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

 • Η πολιτική διαχείρισης του προσωπικού διαμορφώνεται σήμερα με βάση τα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και ειδικότερα τον κανόνα προσλήψεων προσωπικού που για το 2018 αναλογεί σε 1/3.
 • Οι περιορισμοί αυτοί αφήνουν εξαιρετικά στενά περιθώρια για το διορισμό μόνιμου προσωπικού ή την πρόσληψη προσωπικού με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
 • Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα των σχέσεων ορισμένης διάρκειας προσωπικού, που ειδικά στους τομείς καθαριότητας και φύλαξης υπήρξαν πάγια πρακτική. Μια πρακτική που έχει κριθεί σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά από τη νομολογία των δικαστηρίων, ότι θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
 • Αυτήν την πρακτική εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε να εξορθολογίσουμε το σύστημα αυτό, με στόχο να μην υπάρχουν καταχρηστικές διαδοχικές συμβάσεις και η πολιτική προσωπικού να μην αποτελεί κατάχρηση των δικαιωμάτων του εργαζομένου. Στόχος μας είναι η πρόσληψη προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας, εφόσον καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 • Σε αυτό, λοιπόν, το τοπίο, μεταβατικά και λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, που πρόσκαιρα μας εμποδίζουν να προσλάβουμε μόνιμο ή αορίστου χρόνου προσωπικό, δίνουμε τη δυνατότητα στα υπουργεία, τους εποπτευόμενους από αυτά φορείς και τις ανεξάρτητες αρχές να προσλαμβάνουν προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έως δεκαοκτώ μηνών.
 • Πρόκειται για ρύθμιση που σαφέστατα κινείται εντός των πλαισίων του άρθρου 103 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στον κοινό νομοθέτη να καθορίζει τη χρονική διάρκεια των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
 • Οι δεκαοκτώ μήνες δεν συνιστούν μονιμοποίηση, αλλά ακριβώς ένα απόλυτα πρακτικό και επαρκές χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες αυτές, οι οποίες είναι ανελαστικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε όφελος από τη μείωση του γραφειοκρατικού και δημοσιονομικού βάρους που θα προκαλούνταν λόγω της ανάγκης διενέργειας περισσότερων διαγωνισμών.

 

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

Αρ. Τροπολογίας: 1372/21 4.12.2017

«Καθορισμός νομικού πλαισίου σχετικά με τη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και φύλαξης των Υπουργείων, των εποπτευομένων από αυτά φορέων και των Ανεξαρτήτων Αρχών».

http://www.parliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=4e85d7e8-163c-49c1-918b-a83200da690b

Close