«Από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε την αποκατάσταση των αδικιών της κρίσης»

«Από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε την αποκατάσταση των αδικιών της κρίσης»

PDF | DOCX | Χαιρετισμός της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στην ημερίδα με θέμα: «Πολιτικές απασχόλησης για νέους και μακροχρόνια ανέργους – Παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία», που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρισκόμαστε σήμερα στην πόλη μας, την Άρτα, για να συζητήσουμε για πολιτικές απασχόλησης, σε μια πολύ θετική στιγμή για τη χώρα.

Γιατί, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, γεγονός που παραδέχονται και οι πλέον δύσπιστοι και μπορούμε να δράσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά απέναντι στον μεγάλο μας αντίπαλο, δηλαδή την ανεργία.

Παρά την ύφεση που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την κοινωνική κατάρρευση που αυτή προκάλεσε, από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε την αποκατάσταση των αδικιών της κρίσης.

Με περιορισμένους πόρους και αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, στην πραγματικότητα πετύχαμε έναν μικρό άθλο.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι την περίοδο 2010-2014 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο, ενώ τα τελευταία 2,5 χρόνια μειώθηκαν κατά 260.000.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Αποδεικνύουν, δηλαδή, στην πράξη τη βαρύτητα που δίνουμε ως κυβέρνηση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Αλλά και την επιτυχία του δικού μας μίγματος πολιτικής, δηλαδή των στοχευμένων πολιτικών απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας.

Η αρμόδια Υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου –την οποία ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή παρουσία της– θα μας εξηγήσει εκτενώς την πολιτική στόχευση και τις παρεμβάσεις, που μας οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Σε καμία, ωστόσο, περίπτωση δεν εφησυχάζουμε.

Γιατί, η έκταση και η διάρκεια του προβλήματος της ανεργίας στον νομό μας είναι γνωστά και επείγοντα.

Δυστυχώς, ο Νομός Άρτας καταγράφει αρνητικές πρωτιές στον τομέα αυτό.

Η ανεργία στον νομό μας από το 11,9% το 2009 έφτασε στο 35,4% το 2014. Δηλαδή, τριπλασιάστηκε.

Είναι γνωστό ότι η Άρτα και η Ήπειρος γενικότερα είναι πρώτες στη νεανική ανεργία και στις πρώτες θέσεις στη μακροχρόνια ανεργία.

Στόχος μας είναι να προτείνουμε δομές και εργαλεία που να επιτρέψουν την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών της περιφέρειάς μας.

Και, βέβαια, να μην μας φέρουν ποτέ ξανά μπροστά σε αυτά τα κοινωνικά αδιέξοδα.

Να τερματίσουμε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στα αστικά κέντρα.

Να υποδείξουμε, δηλαδή, τους τρόπους και τα μέσα συγκράτησης του πληθυσμού –και ιδίως του νεανικού– σε όλα τα σημεία της Ηπείρου.

Προτείνοντας στοχευμένα προγράμματα, τα οποία θα συμβαδίζουν με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες.

Αλλά και αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, δίνοντας ευκαιρίες σε τοπικούς επιχειρηματίες και νέους ανθρώπους να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Στη διάρκεια του Περιφερειακού Συνεδρίου Ηπείρου θα έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε προτάσεις για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την περιοχή μας.

Σε μια ανθρωποκεντρική λογική και μακριά από πελατειακές σχέσεις και αδιαφάνεια.

Να θέσουμε την Ήπειρο στην αφετηρία της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στηριζόμενοι στον πλούτο και τους ανθρώπους της.

Και σε αυτήν την προσπάθεια θα είμαστε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ.

Close